Τι είναι η πρόπολη

Η πρόπολη είναι μια ουσία από ρητίνες και κόμμεα που συλλέγουν οι μέλισσες από τους οφθαλμούς των δέντρων, την εμπλουτίζουν με κερί, γύρη, ένζυμα και άλλες ουσίες και την χρησιμοποιούν για να στεγανοποιήσουν και απολυμάνουν το εσωτερικό της φωλιάς τους. Η ονομασία οφείλεται στο ότι οι μέλισσες την τοποθετούν μπροστά στην είσοδο της κυψέλης (προ της πόλης) ώστε να την περιορίσουν και να εμποδίσουν την είσοδο στη φωλιά διαφόρων εχθρών.

Χημική σύσταση:

Η πρόπολη περιέχει ρητίνες και βάλσαμα 55%, κερί 30%, αιθέρια έλαια 10%, γύρη 5%, φλαβονοειδή και φαινολικές ενώσεις.

Φυσικές ιδιότητες:

Η πρόπολη διαφέρει απο κυψέλη σε κυψέλη λόγω βλάστησης ενώ το χρώμα της ποικίλει από κόκκινο, καφέ-πράσινο και σκούρο καφέ. Είναι αδιάλυτη στο νερό και διαλυτή στην αλκοόλη .Σε θερμοκρασίες πάνω απο 25°C είναι μαλακή, εύκαμπτη και κολλά στα χέρια, ενώ σε θερμοκρασίες κάτω απο 15°C γίνεται σκληρή και εύθραυστη.

Ευεργετικές ιδιότητες στον ανθρώπινο οργανισμό:

Η πρόπολη έχει βακτηριοκτόνες και βακτηριοστατικές ιδιότητες .Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της στοματικής κοιλότητας και άλλων περιοχών του ανθρώπινου σώματος. Λόγω των μεγάλων συγκεντώσεων σε φλαβονόλες επιδρά στον ανθρώπινο οργανισμό έχοντας αντισηπτική και αντιβακτηριακή δράση, αναστέλλοντας την συνάθροιση ερυθροκυττάρων, προστατεύοντας τη βιταμίνη C απο οξειδώσεις και τέλος βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος στα τριχοειδή αγγεία. Ταυτόχρονα χρησιμοποιείται κατά των μυκητιάσεων και προβλημάτων ωτορυνολαρυγγολογίας καθώς και στην αντιμετώπιση του έλκους και προβλημάτων του προστάτη.

Δοσολογία:

Πρόπολη Μασώμενη: 2-3 τεμάχια 2 φορές την ημέρα.

Εκχύλισμα Πρόπολης: Ενήλικες 10-15 σταγόνες ημερησίως

Παιδιά: 5 σταγόνες ημερησίως