Τι είναι το μέλι

Το μέλι είναι η φυσική γλυκιά ουσία που παράγουν οι μέλισσες από το νέκταρ των φυτών ή τις εκκρίσεις από τα ζωντανά μέρη των φυτών ή τα εκκρίματα εντόμων, το μεταφέρουν στην κυψέλη τους, το εμπλουτίζουν με δικές τους ουσίες και κατόπιν το αποθηκεύουν στις κηρήθρες μέχρι να ωριμάσει.

Είναι η μοναδική τροφή που παραμένει αναλλοίωτη (φυσικό συντηρητικό) και ταυτόχρονα θεωρείται ότι έχει φαρμακευτικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη μελιού και τα κατηγοριοποιούμε κυρίως σε μέλια ανθέων και μέλια μελιτώματος καθώς και μίγματα αυτών.

Τα μέλια ανθέων παράγονται από το νέκταρ των λουλουδιών ,ενώ τα μέλια μελιτωμάτων από εκκρίσεις από τα ζωντανά μέρη των φυτών ή εκκρίματα εντόμων που απομυζούν από τα φυτά, όπως πεύκο και έλατο.

Το μέλι περιέχει

-Γλυκόζη

-Φρουκτόζη

-Οργανικά Οξέα

-Πρωτεΐνες

-Ένζυμα και αμινοξέα

-Μεταλλικά στοιχεία

-Βιταμίνες

-Πολυφαινόλες , Καροτενοειδή, Βιοφλαβονόειδη

Το μέλι στην αρχαιότητα

Ο πατέρας της Ιατρικής Ιπποκράτης (462-352 π.Χ.) συνιστούσε το μέλι σε όλους τους ανθρώπους αλλά ιδιαίτερα στους ασθενείς.

Ο Δημόκριτος ερωτηθείς πως δύνανται να διατηρηθώσιν οι Άνθρωποι άνοσοι και μακρόβιοι απεκρίνοντο: «Ει τα μεν έξωθεν ελαίω του σώματος τα δε ένδοθεν μέλιτι χρίσοιντο».

Ο Πυθαγόρας και οι οπαδοί του είχαν το μέλι ως κύρια τροφή.

Ο Αριστοτέλης πίστευε πως το μέλι παρατείνει την ζωή.

Σε αιγυπτιακούς πάπυρους αναφέρετε το μέλι ως θεραπευτικό μέσο.

Προϊόντα μελιού

πευκο

Μέλι πεύκου

Διατίθεται σε συσκευασίες των 480 γρμ. και 950 γρμ.         Περιοχές παραγωγής: Κασσάνδρα, Σιθωνια, Θάσος. Γεύση: Λόγω της χαμηλής συγκέντρωσης σακχάρων, δεν είναι πάρα πολύ γλυκό. Άρωμα: Ιδιαίτερο ιωδιούχο. Χρώμα:  Σκούρο. Αυτό που παράγεται την άνοιξη είναι πιο ανοιχτόχρωμο και πιο διαυγές από εκείνο που παράγεται το φθινόπωρο. Κρυστάλλωση: Η κρυστάλλωση του πευκόμελου […]

καστανια

Μέλι καστανιάς

Διατίθεται σε συσκευασίες των 480 γρμ. και 950 γρμ.         Περιοχές παραγωγής: Ορεινή Χαλκιδική, Άθως. Γεύση: Έντονη, με ελαφρά πικρή επιγευση. Άρωμα: Έντονα αρωματικό μέλι. Χρώμα : Σκούρο καφέ. Κρυστάλλωση: Κρυσταλλώνει σε λεπτούς κόκκους και αργά μετά από 1-2 χρόνια. Θρεπτική αξία: Έχει ίσως τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ιχνοστοιχεία από όλα τα άλλα […]

πορτοκαλια

Μέλι πορτοκαλιάς

Διατίθεται σε συσκευασίες των 480 γρμ. και 950 γρμ.         Περιοχές παραγωγής: Αργολίδα. Γεύση: Εξαιρετικά ιδιαίτερη γεύση. Άρωμα: Υπέροχο άρωμα. Χρώμα: Ανοιχτό κίτρινο. Κρυστάλλωση: Κρυσταλλώνει πολύ γρήγορα, παραμένει ρευστό για ένα με δύο μήνες. Θρεπτική αξία: Πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και αμινοξέα, έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα ψευδαργύρου συγκριτικά με τα υπόλοιπα μέλια. Έχει εφιδρωτικές […]

ελατο

Μέλι ελάτης

Διατίθεται σε συσκευασίες των 480 γρμ. και 950 γρμ.         Περιοχές παραγωγής: Καρπενήσι, Περτούλι Γεύση: Το συγκεκριμένο είδος μελιού διακρίνεται για την ιδιαίτερα καλή του γεύση. Άρωμα: Δεν παρουσιάζει έντονο άρωμα. Χρώμα: Έντονα μελί κοκκινωπό. Κρυστάλλωση: Λόγω του χαμηλού ποσοστού γλυκόζης, δεν κρυσταλλώνει σχεδόν ποτέ. Θρεπτική αξία: Είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία (κάλιο, μαγνήσιο, […]

θυμαρι

Μέλι θυμαρίσιο

Διατίθεται σε συσκευασίες των 480 γρμ. και 950 γρμ.         Περιοχές παραγωγής: Αργολίδα. Γεύση: Γεμάτη, έντονη, ευχάριστη, αφήνει μια αίσθηση καψίματος στο στόμα. Άρωμα: Έντονα αρωματικό μέλι. Χρώμα: Ανοιχτό κεχριμπαρένιο με σκούρο πορτοκαλί. Κρυστάλλωση: Το συγκεκριμένο είδος κρυσταλλώνει σε διάστημα 6 ως 24 μήνες. Θρεπτική αξία: Το θυμαρίσιο μέλι θεωρείται ότι έχει τονωτικές […]

ερεικη

Μέλι ερείκης

Διατίθεται σε συσκευασίες των 480 γρμ. και 950 γρμ.         Περιοχές παραγωγής: Ορεινή Χαλκιδική Γεύση: Το ανοιξιάτικο μέλι ερείκης είναι πιο εύγευστο από αυτό της φθινοπωρινής αλλά συνολικά διακρίνεται για τη χαρακτηριστική δυνατή γεύση του. Άρωμα: Χαρακτηριστικό, λεπτό άρωμα. Χρώμα: Κοκκινωπό-σκουρόχρωμο της φθινοπωρινής και πιο ανοιχτόχρωμο της ανοιξιάτικης. Κρυστάλλωση: Λόγω της υψηλής φυσικής […]

δασος

Μέλι δάσους

Διατίθεται σε συσκευασίες των 480 γρμ. και 950 γρμ.         Περιοχές παραγωγής: Αξιός, Ορεινή Χαλκιδική Γεύση: Η συλλογή ανθέων και μελιτωδών εκκρίσεων έχει ως αποτέλεσμα ένα πλούσιο γευστικά μέλι, με υπόγλυκη γεύση. Άρωμα: Μοναδικό άρωμα. Χρώμα: Σκούρο, όχι τόσο διαυγές. Κρυστάλλωση: Το ποσοστό μελιτωμάτων καθορίζει τον χρόνο κρυστάλλωσης που κυμαίνεται από 12 ως […]

ανθος

Μέλι ανθέων

Διατίθεται σε συσκευασίες των 480 γρμ. και 950 γρμ.         Περιοχές παραγωγής: Βόλβη, Όλυμπος. Γεύση: Το πιο «γλυκό» από τα μέλια της Ελληνικής φύσης με απαλή ελαφριά γεύση. Άρωμα: Μέλι πλούσιο σε αρώματα. Χρώμα: Ανοιχτόχρωμο φωτεινό. Κρυστάλλωση: Το μέλι ανθέων κρυσταλλώνει σχετικά σύντομα 3 ως 12 μήνες. Θρεπτική αξία: Είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες […]